BİLİMKURGU TÜRÜNDE SAĞLAM FİLM ve DİZİ ÖNERİLERİ

Film ve dizi önerilerimize geçmeden önce gelin, edebiyatta ve sinemada bilimkurgunun tarihine kısa bir bakış atalım...

Bilimkurgu, televizyon ve sinemadan önce, 18. yüzyılda sanayideki büyük gelişmelerin yaşamı temelden etkilemeye başlamasıyla ilk önce bir edebiyat türü olarak ortaya çıktı. Yaşamın, teknolojiyle birlikte geri dönülemez şekilde başka bir yola girdiğini hisseden günün entelektüel ve yazarları, insanlığı bu gidişatın her zaman iyi yönde olmayabileceğine dair uyarmak adına bilimkurgu türünde eserler vermeye başladılar ve bu şekilde yeni bir edebiyat türü yaratılmış oldu.

Edebiyattaki ilk bilimkurgu eserlerinden örnekler.

Hayal gücüne dayanıyor oluşu ve dolayısıyla anlatımında görsel ögelerin büyük rol oynaması, bilimkurguyu sinemayla yakından ilişkili olmaya henüz ortada sinema diye bir sanat dalı yokken bile müsait kılıyordu. 1900'lerin başlarında kamera ve projeksiyon aletlerinin icadı ve yaygınlaşmasıyla halkın gidip kısa süreli filmler izleyebileceği ilk sinema salonları açıldı. Bu salonlarda oynatılan ilk filmler ağırlıklı olarak komedi ve bilimkurgu üzerineydi.




Ex Machina (2014)

Konu: Yapay Zeka

Sol tarafta, 1902 tarihli "Le Voyage Dans La Lune" filminden bir kare görebilirsiniz.


Günümüzde ise bilimkurgu yolculuğuna edebiyat, sinema ve televizyonda her zaman rağbet gören bir tür olarak devam ediyor. Türün en çok ses getiren ve beğenilen film ve dizilerinden bazılarını sizin için derledik. Umarız ki "Bugün ne izlesem?" diye düşündüğünüz anlarda bu öneriler işinize yarar.


Arrival (2016)

Konu: Dünya Dışı Canlılar

Interstellar (2014)

Konu: Zaman Yolculuğu


Moon (2009)

Konu: İnsan Klonlama

Black Mirror (2011-Devam ediyor)

Konu: Her bölümde farklı bir hikaye olan distopik bir dizi

Blade Runner 2049 (2017)

Konu: Yapay Zeka


Maynumlar Cehennemi: Başlangıç (2011)

Konu: Evrim

2001: A Space Odyssey (1968)

Konu: Dünya Dışı Canlılar